Nie od dziś wiadomo, że cukier szkodzi, uzależnia, ale i dobrze smakuje. To właśnie słodycz nas uzależnia od cukru. Wyeliminowanie cukru z diety jest prawie niemożliwe, bo jak wiadomo poza zdrowymi odmianami jakimi jest fruktoza, cukier otrzymywany z owoców, są już niezdrowe jak syrop glukozowo-fruktozowy, a ten możemy spotkać dosłownie w każdym produkcie spożywczym, pieczywo, jogurty, wędlina, długo by wymieniać, skupmy się jednak na tym czym możemy zastąpić wspomniany cukier.
KSYLITOL
Otrzymywany jest z drzewa brzozy. A dodatkowym plusem jest to, że ksylitol ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, więc nie podnosi glukozy we krwi i nie mamy po spożyciu szybkich skoków i spadków energii. Wadą tego zamiennika jest to iż nie na każdego dobrze wpływa, więc ostrożnie!
MIÓD
Jak wiadomo miód jest zdrowy, ale jest też dużo bardziej kaloryczny od cukru. Warto jednak wykorzystywać go do dosładzania dużo bardziej niż cukier, właśnie ze względu na aspekt zdrowotny, pamiętajmy jednak, że miodu nie dodajemy do ciast czy gorących napoi, ponieważ w wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości zdrowotne, a zostaje tylko słodycz i kalorie.
STEWIA
Stewia jest rośliną słodszą od cukru, jest również tańsza od innych zamienników, ale pamiętajmy aby kupować suszone liście stewii, a nie tabletki, ponieważ liście to 100% rośliny, a do tabletek często dodawane są również inne słodziki.
SYROP KLONOWY
Nie jest może idealnym zamiennikiem cukru, chociaż posiada mniejszą ilość kalorii, jednak jego indeks glikemiczny nie jest wcale niższy, a co za tym idzie nie mogą stosować go cukrzycy, ponieważ podnosi poziom glukozy we krwi. Posiada wiele dobrych składników jak potas, magnez i witaminy z grupy B, ale ostrożnie.
Ceny zamienników nie są niskie, dlatego najlepiej poszukiwać okazji w internecie. A może rozważyć rezygnację z cukru i słodzików???
Wybór należy do Ciebie 😉