Czy szykujecie się na imprezę z okazji Halloween? Tak! To mamy dla Was świetny przepis na zakąskę imprezową w klimacie święta. Faszerowana papryka nikogo nie zostawi obojętnym 🙂
Składniki :
- papryka okrągła najlepiej w kolorze pomarańczowym – 5 sztuk ( albo tyle ile będzie osób, wtedy ilość dodatków należy zwiększyć odpowiednio)
- cebula – 1 sztuka
- papryka mielona ( ostra lub słodka) – 1 łyżeczka
- ryż – 1 szklanka
- ser żółty twardy ( do starcia) – 1 szklanka
- pomidory – 4 sztuki
- czosnek – 2 ząbki, lub więcej jak ktoś lubi
- mięso mielone ( wołowe, wołowo- wieprzowe, lub indycze) – 450 gram
- bulion warzywny bądź mięsny – 1 szklanka
- sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania : 60 minut
Przygotowanie :
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Przemyj i ugotuj ryż. Zajmie to ok. 15 minut. Pomidory nadkrój na krzyż , tak aby zalewając je wrzątkiem łatwiej było zdjąć skórkę.
- Łyżkę oleju ( dowolny, jakiego używasz na stałe, ja daję rzepakowy 🙂 ) rozgrzej na patelni, obsmaż pokrojoną cebulę, aby stała się miękka. Dodaj pokrojony czosnek, smaż tylko do czasu pojawienia się aromatu. Dodaj mięso mielone, potem paprykę mieloną, sól i pieprz do smaku, duś do momentu aż będzie gotowe.
- Wlej do mięsa połowę bulionu, dodaj drobno pokrojone pomidory, wcześniej obrane ze skórki, następnie dodaj gotowany ryż i 1/4 części tartego żółtego sera.
- Przygotuj papryki do nadziewania poprzez odcięcie górnej części ( jakby czapeczki), usuń nasiona i przegrody nasienne, wytnij twarz z uśmiechem ( jak na zdjęciu głównym) , następnie faszeruj je ostudzoną masą z patelni, nasyp obficie ser na górę a gdy papryka się zapełni przykryj ją czapeczką
- Faszerowane papryki ustaw pionowo w żaroodpornym naczyniu, zalej pozostałym bulionem, naczynie przykryj folią aluminiowa i wstaw do goracego piekarnika na 30 minut, potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 10 minut
SMACZNEGO 🙂 i udanej zabawy na Halloween 🙂