Naleśniki z kabaczkiem

Dzisiaj naszło mnie na naleśniki, ale nie takie zwykłe naleśniki. Miałam w lodówce lekko przechodzonego kabaczka i…do dzieła:

Składniki:

  • kabaczek – 200 gr,
  • kefir – 150 ml, można więcej, czasem robię z całej butelki 250 ml,
  • jajko – 2 sztuki,
  • mąka – 150 gr, ale i tak ciasto wyrabiam na „oko”,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • odrobina sody (albo proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki,
  • zielenina do smaku (bazylia, pietruszka, koperek, szczypiorek…).

Ubić jaja w miseczce, dodać sól, powoli dodawać kefir. Kabaczek obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Zieleninę drobno posiekać. Następnie połączyć masę jajeczno-kefirową z kabaczkiem. Dodać zieleninę, wymieszać, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Na koniec dodać sodę i jeszcze raz wymieszać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem i smażyć pierwszy naleśnik. Ogień niezbyt duży, smażyć na złoto.

Jako dodatek do naleśników można podać śmietanę, grecki jogurt, wędzonego łososia…