Sałatki postne

Karnawał, karnawał i po karnawale…

Dla tych, co przestrzegają postu lub chcą odrobinę schudnąć na wiosnę, przepisy na pyszne sałatki…

Sałatka z pieczonych buraków z grzybami

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 3 małe buraki (ok. 350-400 g),
  • 1 czerwona cebula,
  • prażone ziarna słonecznika,
  • zielenina do ozdoby (pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek, koperek).

Sos: 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki oleju roślinnego tłoczonego na zimno (lniany, dyniowy, rzepakowy, winogronowy, arachidowy, sezamowy).

Przygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiowa i do piekarnika dobrze rozgrzanego na 30-50 minut, w zależności od ich rozmiaru. Pieczarki wymyć, osuszyć na ręcznikach papierowych, pociąć na kawałki, wyłożyć na blachę do pieczenia i zapiekać 15-20 minut. Cebulę pociąć w półkrążki. Buraki obrać ze skórki, gdy wystygną pociąć w półkrążki albo cienkie paseczki, dodać pieczarki i cebulę, sos przygotować mieszając składniki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z burakami i pieczarkami. Przybrać posiekaną zieleniną. Lepiej smakuje, gdy damy mu „odpocząć” 10-15 minut przed podaniem.

Sałatka witaminowa

Składniki:

  • 400 g kapusty pekińskiej,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 1 fioletowa cebula,
  • 2 świeże ogórki,
  • 1 stołowa łyżka sosu sojowego,
  • garść prażonego sezamu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć, kapustę poszatkować, paprykę po oczyszczeniu z gniazd nasiennych naciąć w paseczki, seler w drobne kawałki, cebulę w półkrążki. W oddzielnym naczyniu wymieszać składniki dla sosu – oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy, posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać warzywa i polać sosem. Na wierzch sypnąć prażony sezam.

Sałatka owocowa z melonem i żurawiną

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 gruszki,
  • 4 kiwi,
  • 2 marchewki,
  • 200 g melona,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (arachidowy też pasuje),
  • 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • garstka rodzynek, najlepiej bezpestkowych, dużych, jasnych,
  • odrobina siekanych orzechów włoskich,
  • prażone pestki dyniowe,
  • świeża żurawina.

Przygotowanie:
Rodzynki umyć i lekko namoczyć w ciągu 10 minut w ciepłej wodzie, potem osuszyć na ręczniku papierowym, owoce i marchewkę wymyć, osuszyć, obrać ze skórek (albo, jak kto lubi to można skórkę zostawić). Marchew zetrzeć na grubej tarce, owoce pokroić w kawałki wedle uznania. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem i olejem orzechowym. Składniki wymieszać z sosem, posypać pestkami dyni i żurawiną.

Sałatka z pieczonych pomidorów, papryki i bakłażanów

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 papryki,
  • 2 gałązki bazylii,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • garść orzechów piniowych,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (albo innego dobrego oleju),
  • 2 gałązki pietruszki albo kolendry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: paprykę, bakłażany i pomidory umyć i osuszyć. Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Bakłażany ponakłuwajcie w kilkunastu miejscach wykałaczką. Warzywa zapiekać w temperaturze 220°C – 240°C, aż będą miękkie. Pomidory z papryką pieką się ok. 20 – 25 minut. Po ich wyjęciu nakryjcie je folią spożywczą. Bakłażany pieką się nawet i 45 minut. Po ich wyjęciu z piekarnika też nakryjcie je folią spożywczą na 15 minut. Po tym czasie zdejmijcie z warzyw skórkę, pokrójcie na kawałki o dowolnej wielkości i ułóżcie w misce. W oddzielnym pojemniku należy zmieszać czosnek wyciśnięty lub drobno posiekany, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i olej. Sok powinien postać w lodówce, warzywa dobrze wystygnąć. Podawać z lodówki i posypać orzeszkami piniowymi.