Zupa cebulowa

Składniki:

  • 7-8 cebul
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • bagietka
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 20 dag ostrego żółtego sera

Jak to zrobić?

Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. W głębokim garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mąkę ciągle mieszając, tak aby nie powstały kluski, smażyć przez około 2 minuty. Całość zalać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu, przez około 20 minut.

Ser zetrzeć na tarce, pokroić bagietkę i zrumienić bez tłuszczu na patelni. Gorące grzanki natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i posypać serem.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Teraz zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji na wierzch położyć grzankę z serem, chwilę zapiekać w piekarniku.

Smacznego!