Składniki:
- 7-8 cebul
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1,5 l wywaru warzywnego
- bagietka
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 20 dag ostrego żółtego sera
Jak to zrobić?
Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. W głębokim garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mąkę ciągle mieszając, tak aby nie powstały kluski, smażyć przez około 2 minuty. Całość zalać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu, przez około 20 minut.
Ser zetrzeć na tarce, pokroić bagietkę i zrumienić bez tłuszczu na patelni. Gorące grzanki natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i posypać serem.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
Teraz zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji na wierzch położyć grzankę z serem, chwilę zapiekać w piekarniku.
Smacznego!