Zupy są dobre na wszystko

Zupy są dobre na wszystko, na odchudzanie też!

Dieta, dieta, dieta… znowu to samo, niesmaczne, za mało, głodowe porcje, nie da się tak! No pewnie, że się nie da wytrzymać! W poszukiwaniach zbilansowanej diety zupy odgrywają bardzo ważną rolę. Można, bowiem wybrać takie do nich składniki, że całość będzie miała tzw. – kalorie ujemne, to znaczy, że nasz organizm spali więcej kalorii przy trawieniu niż ich dostanie podczas jedzenia. No to do dzieła. Biegiem na kuchnię marsz!

Zupa selerowa

Składniki: 1 por, 7 selerów, szałwia sucha lub świeża, bulion drobiowy 600 ml, mleko chude 300 ml, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na patelnię wylewamy oliwę z oliwek i wrzucamy naciętego pora, smażymy do miękkości, potem dodajemy seler i szałwię, seler można zetrzeć na grubej tarce, będzie się szybciej dusił na patelni. Potem dodajemy bulion drobiowy (nie, taki z kostki nie jest dietetyczny, koniecznie domowy, byle na kościach z kurczaka) i mleko, przyprawiamy, a następnie przelewamy do blendera i blendujemy do otrzymania jednorodnej masy.

Zupa cebulowa

Składniki: marchew 400 g, cebula 500 g, kabaczki 2 sztuki, seler 2 sztuki, kapusta 200 g, szpinak 2 pęczki albo paczka baby szpinaku 400-500 g, woda 5 szklanek.

Przygotowanie: cebulę, marchew, selera kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na patelni na oliwie albo oleju aż zmiękną, dodajemy pozostałe warzywa tj. kapustę i kabaczki, a następnie zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut lub aż zmiękną wszystkie warzywa. Gdy zupa nabierze smaku dodajemy szpinak, sól i pieprz, i dusimy jeszcze przez 10 minut.

Zupa niemiecka

Składniki : kapusta 1 kg, cebula 6 sztuk, marchew 3 sztuki, papryka 2 sztuki, seler 2 sztuki, zielenina, sól i pieprz.

Przygotowanie: pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, następnie do garnka włożyć wszystkie składniki pokrojone na kawałki i zalać wodą, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i pozwalamy zupie się powoli gotować. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, wedle własnego smaku.

Zupa z zielonej fasolki

Składniki: zielona fasolka szparagowa 500 g, marchew 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory świeże albo z puszki 5 sztuk, papryka 1 sztuka, kapusta do 1 kg, zielenina oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącej wody, gotujemy 5 minut, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku.

Życzymy smacznego i silnej woli!