Zupy są dobre na wszystko, na odchudzanie też!
Dieta, dieta, dieta… znowu to samo, niesmaczne, za mało, głodowe porcje, nie da się tak! No pewnie, że się nie da wytrzymać! W poszukiwaniach zbilansowanej diety zupy odgrywają bardzo ważną rolę. Można, bowiem wybrać takie do nich składniki, że całość będzie miała tzw. – kalorie ujemne, to znaczy, że nasz organizm spali więcej kalorii przy trawieniu niż ich dostanie podczas jedzenia. No to do dzieła. Biegiem na kuchnię marsz!
Zupa selerowa
Składniki: 1 por, 7 selerów, szałwia sucha lub świeża, bulion drobiowy 600 ml, mleko chude 300 ml, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: na patelnię wylewamy oliwę z oliwek i wrzucamy naciętego pora, smażymy do miękkości, potem dodajemy seler i szałwię, seler można zetrzeć na grubej tarce, będzie się szybciej dusił na patelni. Potem dodajemy bulion drobiowy (nie, taki z kostki nie jest dietetyczny, koniecznie domowy, byle na kościach z kurczaka) i mleko, przyprawiamy, a następnie przelewamy do blendera i blendujemy do otrzymania jednorodnej masy.
Zupa cebulowa
Składniki: marchew 400 g, cebula 500 g, kabaczki 2 sztuki, seler 2 sztuki, kapusta 200 g, szpinak 2 pęczki albo paczka baby szpinaku 400-500 g, woda 5 szklanek.
Przygotowanie: cebulę, marchew, selera kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na patelni na oliwie albo oleju aż zmiękną, dodajemy pozostałe warzywa tj. kapustę i kabaczki, a następnie zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut lub aż zmiękną wszystkie warzywa. Gdy zupa nabierze smaku dodajemy szpinak, sól i pieprz, i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Zupa niemiecka
Składniki : kapusta 1 kg, cebula 6 sztuk, marchew 3 sztuki, papryka 2 sztuki, seler 2 sztuki, zielenina, sól i pieprz.
Przygotowanie: pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, następnie do garnka włożyć wszystkie składniki pokrojone na kawałki i zalać wodą, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i pozwalamy zupie się powoli gotować. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, wedle własnego smaku.
Zupa z zielonej fasolki
Składniki: zielona fasolka szparagowa 500 g, marchew 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory świeże albo z puszki 5 sztuk, papryka 1 sztuka, kapusta do 1 kg, zielenina oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącej wody, gotujemy 5 minut, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku.
Życzymy smacznego i silnej woli!