Nalewki tworzone z pasją -Smarduch Family Destillery

Nalewki tworzone z pasją – Smarduch Family Destillery 

Kto powiedział, że biznesu nie da się prowadzić bez miłości? A w dodatku miłości do nalewek? Oj, na pewno był w błędzie! Dzisiaj zapoznamy Was z kolejną zakręconą Rodziną od Nalewek. 

Jak zapewne już wiecie, IX Rejs po Mazurskich Smakach, Rejs z Nalewkami zbliża się wielkimi krokami. My również się szykujemy, naleweczki do udziału konkursie już wybrane, czekają tylko na nowe buteleczki by się pięknie prezentować na rejsie, a my dziś  przeniesiemy się do Grodkowa na Opolszczyźnie. Daleko od Mazur? Daleko, ale i zaprzyjaźniona z nami Piwniczka Smaku (http://www.kobietatoja.pl/nalewki-pic-pic/) ze Śląska też ma do nas daleko, a przyjaźni to nie wadzi ☺ 

Rodzinna manufaktura Nalewki Kresowe (https://nalewkikresowe.pl/o-nas/nasza-historia/) istnieje na rynku już dwadzieścia lat, powstała w 2002 roku z pasji i miłości do tworzenia cennych smakowo trunków. Jak opowiada o początkach firmy Stanisław Smarduch Senior, miłością do nalewek zaraził go wuj jego żony, a pamiętacie co mawiał Pan Zagłoba, że wuj to nawet jest ważniejszy od Ojca, a replika Rocha Kowalskiego bezcenna: Wuj, to wuj! I tu się zgadzamy. I tak oto przesiedleniec z Kresów Wschodnich, który trafił po wojnie na Opolszczyznę przekazał swoją wiedzę Panu Stanisławowi, który zaczął nastawiać nalewki, a uznanie jakie zdobywał wśród znajomych i przyjaciół, a nawet podczas udziału w konkursach, skłoniły go do „wyjścia z piwnicy” i  do założenia firmy. Alkohole, bo nie tylko nalewki, ale także okowity, wódki i gin, wytwarzane są  na bazie owoców, ziół, miodów oraz przypraw korzennych, leżakują w gąsiorach oraz beczkach, a butelkowane i oklejane są ręcznie. Surowiec jest nasz – polski ☺ 

Dla tych, którzy mają do czynienia tylko z nalewami, wyjaśniamy, że okowita to produkt wytworzony z jednego rodzaju surowca: z owocu, soku lub zboża ( są to całe owoce), bez żadnych dodatków. Zabronione jest dodawanie czegokolwiek co może poprawić smak, zapach, wygląd lub efektywność, w tym na przykład cukru, który przy domowej produkcji pozwala zdecydowanie zwiększyć efektywność. W przypadku okowity cały cukier, a co za tym idzie alkohol, musi pochodzić tylko i wyłącznie z surowca. Sztuka polega na tym, aby jak najwięcej nut smakowych i zapachowych z surowca pozostawić w produkcie gotowym. W zależności od surowca okowita będzie inaczej smakować, a przede wszystkim pachnieć. Okowita jabłkowa smakuje zatem  jabłkiem.  Gdyby ktoś miał ochotę spróbować czegoś niespotykanego to można zakupić okowitę z gruszek Williams https://nalewkikresowe.pl/destylaty/okowity/okowita-gruszka-williams/

Mamy nadzieję, że już niedługo uda nam się spotkać przy kieliszeczku wybornej naleweczki i posłuchać jak to kiedyś było, a może nawet urządzić konkurs opowieści o nalewkach! Wyobrażacie sobie, że ktoś inny może przegadać naszego Komandora Rejsu Andrzeja Paszkiewicza? Nam jakoś trudno w to uwierzyć, ale kto wie? Nalewki to ocean możliwości. Każda znajdzie swego amatora. 

Zapraszamy do Grodkowa. Zapraszamy na Rejs. Już niedługo wypływamy!