Szparagi atakują ?!?

Szparagi atakują!  Muszę się do czegoś przyznać! Jakiś czas temu szparagi to była dla mnie czarna magia. Odkąd w jakimś programie kulinarnym usłyszałam o szparagach to mnie zafascynowały, ale… No właśnie, ale kupowanie specjalnego garnka do gotowania szparagów, w taki sposób by były w pozycji stojącej, a garnek kosztował około dwustu złotych… To już mnie…

Nowe zastosowanie znanych rzeczy – folia

Folia spożywcza czy aluminiowa jest wykorzystywana głównie w kuchni, ale czy znacie poniższe ich zastosowania? 🙂 Zabezpieczanie podłogi Każdy kto na podłodze nie ma dywanu albo innej szmatki wie jak łatwo można porysować sobie podłogę, wiem to i ja z własnego doświadczenia 🙂 ale jest na to sposób. Owiń nóżki mebla folią, a bez trudu…

Wiele bąbelków, nieskończenie wiele pomysłów

Mówiąc pół żartem, pół serio, można stwierdzić, że jest otoczona czymś w rodzaju kultu. Co ona takiego w sobie ma, że jest bohaterką aplikacji na smartfony? Na czym polega jej fenomen, który spowodował, że co roku w każdy ostatni poniedziałek stycznia obchodzony jest Dzień Uznania dla Folii Bąbelkowej, na świecie znany pod nazwą Bubble Wrap…

Faszerowana papryka na Halloween

Czy szykujecie się na imprezę z okazji Halloween? Tak! To mamy dla Was świetny przepis na zakąskę imprezową w klimacie święta.  Faszerowana papryka nikogo nie zostawi obojętnym 🙂  Składniki :  papryka okrągła najlepiej w kolorze pomarańczowym – 5 sztuk ( albo tyle ile będzie osób, wtedy ilość dodatków należy zwiększyć odpowiednio)  cebula – 1 sztuka …

Mazurskie opowieści – Dworek Dębówko

Odwiedzając nasze prześliczne Mazury i biorąc udział w VI rejsie z nalewkami ( http://www.kobietatoja.pl/vi-mazurski-rejs-z-nalewkami-ahoj-przygodo/, miałyśmy również niepowtarzalną okazję przeprowadzić wywiad z niezwykłą kobietą, która prowadzi wraz z mężem Dworek Dębówko, Jadwiga i Jan Jeżewicz.  Słów kilka na temat historii dworku… Niedaleko miejscowości Bartoszyce oraz drogi prowadzącej do Kętrzyna stoi kompleks dworsko parkowy. Może nie jest…

VI Mazurski Rejs z Nalewkami – Ahoj Przygodo! 

VI Mazurski Rejs z Nalewkami – Ahoj Przygodo!  Tyle się mówi o tradycji, że stara, że nudna, że nie warto żyć wspomnieniami. A ja Wam powiem, że jak przychodzi czas Mazurskiego Rejsu z Nalewkami to ta tradycja jest jak najbardziej na miejscu! Nam to pasuje! Tak to ja luuubię ☺ Bo na taką tradycję warto…

Jak zostać Hortientuzjastą ?

Jak zostać hortientuzjastą? O hortiterapii pisałyśmy jakiś czas temu przy okazji spotkania z Zofią Wojciechowską, Panią Prezes Instytutu Hortiterapii “Zielony Promień” z Mrągowa. Zosię poznałyśmy na IV mazurskim Rejsie z Nalewkami (czytaj więcej tu: http://www.kobietatoja.pl/iv-mazurski-rejs-nalewkami/) a naszą znajomość pogłębialiśmy na kolejnym rejsie (czytaj więcej tu: http://www.kobietatoja.pl/rejs-nalewkami-wreszcie/). Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, że hortiterapia to rodzaj sensorycznej terapii,…

Słodka Wigilia, czyli makowiec Eulalii

Makowiec Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, bo mak przynosi szczęście. Mój makowiec jest najprostszy na świecie, zawsze wychodzi, a smak nieoceniony. Bardzo chętnie podzielę się z Wami moim przepisem, chociaż trudno mi będzie, bo ja zawsze używam wszystkich składników „na oko”. Ale spróbujmy: SKŁADNIKI 1 kg mąki do pieczenia ciasta drożdżowego 1 kostka…

Przewodnik po najdroższych produktach i daniach świata – przegląd subiektywny

Najdroższe dania świata Bogaci ludzie na świecie mają różne zachcianki. Ktoś kolekcjonuje złote samochody, ktoś inny kupuje wille nad brzegiem oceanu albo całe wyspy, ktoś inwestuje w biżuterię albo obrazy renesansowych mistrzów. A ktoś inny lubi sobie przegryźć małe co nie co, tak za parę tysięcy dolarów jednorazowo. Chcesz poznać najdroższe dania? No, to zaczynamy…

Frytki z kabaczków na letnie przyjęcie

Nareszcie, nareszcie, nareszcie… Lato przyszło a wraz z nim na naszych stołach pojawiły się świeże tegoroczne warzywa i owoce. Dzisiaj propozycja dla tych z Pań, którym nagle na głowę zwalili się goście, a mięso w sklepie albo zamrażarce, a na stół by się przydało coś podać. Jest to również propozycja na świetną przekąskę przy grillu,…

Włoska sztuka gotowania

Na początku podziękowania, które należą się znanej i zaprzyjaźnionej z nami propagatorce dobrej kuchni – Eulalii Paszkiewicz, która wyciągnęła nas na prezentację książki o włoskiej kuchni. Szczerze? Zanim nie posłuchałam wykładów wygłoszonych przez tłumaczki Panie Tessę Capponi-Borawską i Małgorzatę Jankowską-Buttitę, nie miałam bladego pojęcia, po co i dla kogo zjawiłam się w Instytucie Włoskim w…

IV Mazurski Rejs z Nalewkami

Ach! Co to był za rejs! Kto nie był, niech żałuje! Ale będzie jeszcze szansa, bo już za rok odbędzie się V Jubileuszowy Mazurski Rejs z Nalewkami. Organizatorem był i mamy nadzieję, że i będzie, Mazurska Akademia Smaku (https://www.facebook.com/search/top/?q=mazurska%20akademia%20smaku), gdzie znajdziecie relację z rejsu. Już dziś możecie się szykować. No i przygotowywać swoje własne nalewki…

Nalewki – pić czy nie pić…

Oto ja, mężczyzna, spróbuję przekonać, Was, Kobiety, do trunków innych niż tak lubiane przez Was (przeze mnie też) wino. Od pewnego czasu zajmuję się tematem zawodowo, ale pierwiastek przygody z nalewkami został mi zaszczepiony przez moją Żonę. Kilka lat temu, latem, kupiła tak dużo malin, że w pewnym momencie mieliśmy wszyscy ich przesyt – były…

Sałatki postne

Karnawał, karnawał i po karnawale… Dla tych, co przestrzegają postu lub chcą odrobinę schudnąć na wiosnę, przepisy na pyszne sałatki… Sałatka z pieczonych buraków z grzybami Składniki: 250 g pieczarek, 3 małe buraki (ok. 350-400 g), 1 czerwona cebula, prażone ziarna słonecznika, zielenina do ozdoby (pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek, koperek). Sos: 1 łyżka naturalnego octu…

Pielęgnacja wspomnień

Na samym początku proste pytanie: ile zdjęć zrobiłaś przez ostatni rok? Odpowiedź, wydaje się prosta i często brzmi, nie wiem, mnóstwo, w końcu mam aparat ciągle pod ręką. Zatem idźmy dalej, a ile z nich nadaje się do wywołania? Tu odpowiedź też nie należy do trudnych, a brzmi wiele, w końcu pierwsze urodziny Zosi, występ…

Naleśniki z kabaczkiem

Dzisiaj naszło mnie na naleśniki, ale nie takie zwykłe naleśniki. Miałam w lodówce lekko przechodzonego kabaczka i…do dzieła: Składniki: kabaczek – 200 gr, kefir – 150 ml, można więcej, czasem robię z całej butelki 250 ml, jajko – 2 sztuki, mąka – 150 gr, ale i tak ciasto wyrabiam na „oko”, pół łyżeczki soli, olej…

Zupy są dobre na wszystko

Zupy są dobre na wszystko, na odchudzanie też! Dieta, dieta, dieta… znowu to samo, niesmaczne, za mało, głodowe porcje, nie da się tak! No pewnie, że się nie da wytrzymać! W poszukiwaniach zbilansowanej diety zupy odgrywają bardzo ważną rolę. Można, bowiem wybrać takie do nich składniki, że całość będzie miała tzw. – kalorie ujemne, to…

Śniadanie w słoiczku

Śniadanie w słoiczku to idealna porcja dla ciebie, w sam raz! Możesz je ze sobą zabrać prosto z lodówki do biura albo nawet na siłownię. Bardzo wartościowe i smaczne danie, w którym jest dużo białka, błonnika, wapnia, a prawie wcale nie ma tłuszczu i cukru. Można je jeść cały rok! Co to za cudo? Ha,…

Życie zgodnie z naturą

Życie zgodnie z naturą! Jakie to piękne, naturalne i zdrowe. Przez wieki wytworzyły się w lokalnych społecznościach różne tradycje i zwyczaje. Kończy się czas karnawału i nadchodzi Wielki Post. Jeszcze nie tak dawno większość społeczeństwa hucznie bawiła się we wszystkie soboty karnawału. Były to albo bale w restauracjach, albo imprezy zakładowe, albo spotykano się prywatnie…

Pudding z nasion chia

Każda korpopraca ma zazwyczaj swój catering. No, bo jeść się chce, a nie zawsze jest rano czas by sobie to coś przygotować. Mój korpocatering stara się być fit and healthy, czyli jak być piękną, szczupłą i zdrową , ha ha ha ☺ Ostatnio wypatrzyłam tam takie oto cudo. Pudding z płatków jaglanych, malinowej konfitury, a…

Zupa cebulowa

Składniki: 7-8 cebul 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz 1,5 l wywaru warzywnego bagietka 2 łyżki oliwy ząbek czosnku 20 dag ostrego żółtego sera Jak to zrobić? Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. W głębokim garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mąkę ciągle mieszając, tak aby nie powstały kluski, smażyć…

Jak napisać recenzję książki Agaty Komorowskiej „Anioły mówią szeptem”?

Zbierałam się i zbierałam i … Pustka w głowie. Moje koleżanki, kolokwialnie mówiąc, zwaliły to na mnie. Hi hi. Miałyśmy problem z tą książką. Bo to książka o niesamowitej Miłości. Matki do dzieci. Bo to książka o trudnych sprawach. Najpierw jednak o wrażeniach estetycznych. Ta książka jest prze-prze-piękna. Sam dotyk dostarcza wrażeń! Ona jest czuła…

Karnawałowe róże Eulalii

Jak zima – to śnieg. Jak śnieg – to góry. Ale to Mazury nazywane są polskim biegunem zimna. Pamiętam takie zimy, kiedy śnieg nieprzerwanie leżał od grudnia, a bywało, że i od listopada, aż do marca. Nie zapomnę widoku mojego taty, patrzącego przez okno na padający śnieg i radości na jego twarzy, że tam zimno…

Spaghetti a’la bolognese

Składniki: 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 50 dag mieszanego mięsa mielonego szczypta soli szczypta pieprzu pół szklanki wytrawnego białego wina 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany szczypta cukru 40 dag makaronu typu spaghetti Jak to zrobić? Opłukać selera, oczyścić marchewki, obrać…

Pesto z kolendry

Los obdarzył mnie dziś dziesięcioma pęczkami lekko “przechodzonej” kolendry. Nie ma się co zastanawiać zbyt długo, trzeba szybko przerobić. Dziś, zatem, pomysł na … pesto do makaronu albo zielone curry do słoika. Moje pierwsze spotkanie z kolendrą miało miejsce na studiach. Podczas wakacji byłam na Kaukazie, w Sochi, nad Morzem Czarnym. Na bazarze było dużo…

Prezent jak dzieło sztuki

Prezenty można dawać zawsze, z okazji, ale i bez niej. Ja bardzo lubię dawać prezenty, a jeszcze bardziej pakować, kawałek bibuły, wstążka, nożyczki, klej i wyobraźnia. Kilka prezentów, które pakowałam do tej pory stoją nie rozpakowane, jest to dla mnie największe uznanie 🙂 Od zawsze lubiłam wykonywać różne dekoracje własnoręcznie, tworzyć bukiety z bibuły, łańcuchy…

Erem w Górach Świętokrzyskich

„Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat ja wysiadam, na pierwszej stacji, teraz tu… ” – śpiewa Anna Maria Jopek. Wiem , gdzie znajduje się ta „pierwsza stacja”. Można tu całkowicie zgubić zasięg, nie tylko ten telefoniczny, a potem leżąc na trawie szukać „dziur w niebie”, chłonąć magię minionych lat. Muzeum Wsi Kieleckiej – Park Etnograficzny w…

Stół inny niż zwykle

W mojej rodzinie wspólne posiłki to coś wyjątkowego, u nas nawet zwykłe śniadanie wygląda jak uczta, pięknie wyłożona wędlina, przedzielona paskiem z rzodkiewek, sałatka z pomidorów i cebuli, jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem, chlebek, pszenny, razowy, bułeczka do dżemu. Gwiazdki wycięte z ogórka, dwa rodzaje dżemów, miód i tak dalej mogłabym opisywać. Dlatego również stół…

Dom na Święta

W mojej rodzinie lubimy celebrować każde święta, na Wielkanoc dom wypełnia się pisankami, baziami i tulipanami, a teraz w naszym domu roznosi się zapach cynamonu, goździków, pomarańczy i świerkowych gałązek. Nawet kiedy już nie mieszkam w domu rodzinnym, tą tradycję zabrałam ze sobą. Nie wyobrażam sobie świąt bez robienia własnoręcznie stroików i ozdób choinkowych. Chciałabym…

Pierniczki Eulalii

No i jest adwent. Nieuchronnie zbliżają się święta. Dla mnie zaczyna się najpiękniejszy czas w roku. Jeszcze gdyby spadł śnieg……. O, to byłaby już bajka. Niektóre moje znajome narzekają, że znowu trzeba sprzątać, myć okna, gotować,… Nigdy nie rozumiałam tego ich narzekania. I chyba nie zrozumiem. Jak się ma rodzinę, męża, dzieci – to chyba…

Sezon dyniowy w pełni

Sezon dyniowy w pełni. Rodzajów i gatunków dyń jest co niemiara. Według Wikipedii jest to roślina jednoroczna obejmująca ok. 20 gatunków. W Polsce uprawiamy dynię olbrzymią (Cucurbita maxima Duch), dynię piżmową (Cucurbita moschata Duch) i zwyczajną (Cucurbita pepo L). W naszych sklepach można też spotkać dynię Hokkaido (Red Kuri), której nazwa pochodzi od nazwy wyspy…

Sutasz, moja miłość, moje życie

Czy miłość od pierwszego wejrzenia istnieje naprawdę??? Czy ten błysk i zauroczenie to prawda???… Już wiem, że tak… i to wcale nie dotyczyło mężczyzny ale biżuterii ☺ Tak zaczęła się moja fascynacja i pasja do sutaszu, która trwa do dzisiaj. Pierwszy raz tą przepiękną biżuterię zobaczyłam w jednym z porannych programów. Kobieta, przyniosła do studia…

„Rozgrzewające” wieczory

Na długie, zimne wieczory – czas na gorącą czekoladę Nadeszła Jesień a z nią długie, zimne, smutne wieczory, ale jak na wszystko znajdzie się rada tak i tu mam kilka propozycji, które pomogą w przetrwaniu jesiennej chandry. Gorąca czekolada Zaczynamy od klasyki, komu nie poprawi humoru kubek gorącej rozkoszy? Klasyka, ale nie w klasycznym wydaniu,…