Spaghetti a’la bolognese

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki śmietany
  • szczypta cukru
  • 40 dag makaronu typu spaghetti

Jak to zrobić?

Opłukać selera, oczyścić marchewki, obrać cebulę. Wszystkie warzywa drobno pokroić. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić warzywa i dusić na małym ogniu, przez około 10 minut. Przełożyć do garnka.

Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wkładamy mięso, już na patelni doprawić solą i pieprzem, wlać wino i gotować tak długo aż płyn odparuje. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać wywar warzywny, po zagotowaniu dodać koncentrat pomidorowy, dodać cukier do smaku, tak aby całość miała słodko-kwaśny smak, gotować ciągle mieszając przez około 10 minut.

Do szklanki ze śmietaną dodać gorący sos i rozmieszać, aby nie było widać granicy między śmietaną a sosem, następnie dodać śmietanę do sosu ciągle mieszając. Tak przygotowany sos możemy jeszcze próbować i doprawiać wedle uznania.

Makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na pół twardo.

Można podawać z tartym żółtym serem.

Smacznego!