Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- szczypta cukru
- 40 dag makaronu typu spaghetti
Jak to zrobić?
Opłukać selera, oczyścić marchewki, obrać cebulę. Wszystkie warzywa drobno pokroić. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić warzywa i dusić na małym ogniu, przez około 10 minut. Przełożyć do garnka.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wkładamy mięso, już na patelni doprawić solą i pieprzem, wlać wino i gotować tak długo aż płyn odparuje. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać wywar warzywny, po zagotowaniu dodać koncentrat pomidorowy, dodać cukier do smaku, tak aby całość miała słodko-kwaśny smak, gotować ciągle mieszając przez około 10 minut.
Do szklanki ze śmietaną dodać gorący sos i rozmieszać, aby nie było widać granicy między śmietaną a sosem, następnie dodać śmietanę do sosu ciągle mieszając. Tak przygotowany sos możemy jeszcze próbować i doprawiać wedle uznania.
Makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na pół twardo.
Można podawać z tartym żółtym serem.
Smacznego!